تا به حال شده به مشخصات عسل خوب و طبیعی دقت کنید؟ اینکه عسل طبیعی باید چه ویژگی هایی داشته باشد تا آن را طبیعی و اصل بشناسیم، بحث بسیار مفصلی است. حتی افرادی که در زمینه فروش عسل فعالیت می کنند هم گاهی ممکن است گول عسل های تقلبی را بخورند. با این حال اگر به مراکز تولید کننده عسل طبیعی مراجعه کنید، دیگر خیالتان از بابت طبیعی بودن عسل های این مراکز راحت خواهد بود.
مشخصات عسل خوب و طبیعی بسیار متفاوت اند. این عسل ها دارای طعم لذیذی اند و دارای بوی گیاهان مختلف هستند. ممکن است روی عسل های طبیعی مقداری کف وجود داشته باشد که کاملا طبیعی است. این عسل ها طعم ماندگاری در دهان ندارند و طعم شیرینی آن ها زود از بین می رود. از طرفی خواص درمانی عسل های طبیعی در صورت مصرف منظم آن ها به طور کامل احساس می شود.

مشخصات ظاهری عسل طبیعی
برای تشخیص عسل طبیعی باید حتما به مشخصات ظاهری آن توجه داشته باشید. اگرچه نمی توان از روی ظاهر در مورد طبیعی بودن عسل قضاوت کرد، اما به هر حال بسیاری از عسل های تقلبی دارای ظاهر خاصی اند و می توان با توجه به ظاهر این عسل ها، آن ها را از سایر عسل های طبیعی تشخیص داد. در ادامه به مشخصات ظاهری عسل طبیعی و جزئیات آن اشاره می کنیم.
غلظت عسل طبیعی
عده ای تصور می کنند که غلظت بالای عسل جزء مشخصات عسل خوب و طبیعی است. اگرچه این موضوع تا حدی درست است، اما لزوما نمی توان گفت که هر عسل طبیعی باید غلظت بالایی داشته باشد. با توجه به اینکه عسل های طبیعی از شهد گیاهان مختلف بدست می آیند، هر یک از آن ها دارای غلظت متفاوتی اند. به طور مثال، عسل تک گیاه بهارنارنج معمولا غلظت کمتری نسبت به عسل کنار دارد. این بدین معنی نیست که عسل بهارنارنج غیر طبیعی است، ولی عسل کنار به دلیل داشتن غلظت بالا طبیعی است. البته در مقایسه با عسل های تقلبی، عسل های طبیعی غلظت بیشتری دارند.
چسبندگی عسل طبیعی
در اکثر مواقع چسبندگی عسل به عنوان یکی از مشخصات ظاهری عسل طبیعی بررسی می شود. با توجه به بررسی های انجام شده، عسل های طبیعی چسبندگی کمتری نسبت به عسل های تقلبی و تغذیه ای دارند. برای اینکه این موضوع را تست کنید، کافیست که کمی عسل را در میان دو انگشت خودتان بزنید و میزان چسبندگی آن را تست نمایید. اگر چسبندگی عسل زیاد بود و دو انگشت شما به راحتی به هم چسبید، احتمالا عسل طبیعی نیست. البته این موضوع بیشتر تجربی بوده و نمی توان به آن استناد کرد.
رنگ عسل طبیعی
احتمالا تا به حال از افراد مختلفی شنیده اید که عسل طبیعی باید رنگ تیره ای داشته باشد. اگر عسل ها دارای رنگ روشن باشند، آن ها تقلبی اند. این باور از زمانی در میان مردم رواج پیدا کرد که برخی از عسل های تقلبی با رنگ روشن به فروش می رفتند. به همین خاطر افراد تصور کردند که عسل طبیعی باید رنگ تیره داشته باشد. ولی واقعیت این است که رنگ عسل ملاکی برای تشخیص عسل طبیعی نیست. بسته به اینکه زنبور عسل از شهد کدام گیاهان تغذیه کرده است، رنگ عسل طبیعی متفاوت است. به طور مثال، عسل های چهل گیاه به دلیل اینکه از ترکیب چند گیاه مختلف هستند، ممکن است رنگ های متفاوتی داشته باشند. اما عسل های تک گیاه مانند عسل کنار رنگ تیره دارند، ولی در عوض عسل بهارنارنج دارای رنگ روشنی است.
مشخصات طعم و بوی عسل طبیعی
یکی از مشخصات عسل خوب و طبیعی این است که بوی خاص و متمایزی از عسل های تقلبی دارد. عسل های تقلبی معمولا بدون بو هستند و یا بوی ترشی می دهند. اما عسل های طبیعی به دلیل اینکه حاصل شهدهای گیاهان مختلف هستند، بوی گیاه می دهند. اگر با دقت عسل های طبیعی را بو کنید، متوجه یک بوی خاص از آن ها خواهید شد.
طعم عسل طبیعی بسته به نوع شهدی که زنبور از آن تغذیه کرده است، متفاوت می باشد. عسل های تک گل معمولا طعم و مزه همان گیاه را به همراه دارند. به طور مثال عسل بهارنارنج طعم بهارنارنج می دهد. عسل زرشک طعم ترش مزگی دارد و سایر عسل ها نیز دارای طعم های مختلف اند.
مقدار ساکارز عسل طبیعی
یکی از مشخصات عسل خوب و طبیعی این است که مقدار ساکارز پایینی دارد. ساکارز در واقع نوعی قند است که از گیاهان مختلف بدست می آید. چون عسل طبیعی از گیاهان مختلف بدست می آید، طبیعی است که دارای مقدار خاصی ساکارز باشد. میزان ساکارز موجود در هر یک از عسل های طبیعی بستگی به نوع عسل و گیاهی دارد که از آن تغذیه کرده است. به طور کلی، مقدار ساکارز عسل طبیعی می تواند از 1 تا 10 درصد متفاوت باشد.
البته طبق استانداردهای کشور ایران، مقدار ساکارز عسل طبیعی باید 5 درصد یا کمتر باشد. هر چند که برخی از عسل ها مانند عسل کنار دارای ساکارز بیشتری اند و ممکن است درصد ساکارز در آن ها به 8 درصد نیز برسد. افراد دیابتی باید به سراغ عسل هایی بروند که میزان ساکارز کمتر از 3 درصد دارند. دقت کنید که معمولا عسل های غیر طبیعی به دلیل اینکه از شکر و فرآورده های شیرین تشکیل شده اند، قند بالاتری نسبت به عسل های طبیعی دارند. از این رو می توان از این جهت تقلبی بودن آن ها را تشخیص داد.
